• Header

Tips rondom eten tijdens kerst-/ feestdagen

Vind je voeding rondom de kerstdagen een uitdaging? 🎄🎁😋

 

Wil je eigenlijk op je gewicht letten? Maar ja er is zoveel keuze in lekkere gerechten, extraatjes bij de koffie, glaasje(s) alcohol…

Iedereen gaat er op zijn/ haar eigen manier mee om, hieronder staan een aantal tips die zouden kunnen helpen (als je dat wilt):

*luister goed naar je lichaam; heb je trek dan eet je en zit je lekker vol, dan stop je (hoe lekker het er ook nog uitziet, dat kan een andere keer dan wel weer)

Bij trek ben je meestal niet erg gezellig, zeker met kerst als iedereen er moeite voor doet om bij elkaar te komen, is het niet leuk als jij je door het hebben van trek er teruggetrokken of chagrijnig of moe (zo kun je je ook voelen als je trek hebt) bij zit. Voor jezelf is dit ook niet leuk en je hebt ook nog het risico dat je uiteindelijk gaat overeten als je aan je trek gaat toegeven.

Heb je het gevoel dat je voor 80% vol zit, dat is een fijn gevoel. Het lichaam doet er even over voordat het eten zakt en zit je voor 80% vol, dan krijg je ook geen buikklachten of moeilijke toestanden, dat je eigenlijk even zou willen gaan liggen om het eten goed te laten zakken. Sommige mensen voelen zich ook heel moe na een (eigenlijk) te grote maaltijd, dat komt doordat je bloed dan naar je maag-darmkanaal gaat om alles te verwerken en je zelf voelt dat je even niet bij de les bent. Ook kan het zijn dat je na veel eten, veel insuline aanmaakt (hormoon die zorgt dat je bloedsuiker weer daalt naar normaalwaarden na het eten) en je vervolgens weer een iets te lage bloedsuiker krijgt en je dan dus ook moe voelt.

 

*geniet met kleine porties, proef van veel verschillende producten, geniet ervan en laat het bij een kleine hoeveelheid.

*een mooi gedekte tafel laat je ook meer genieten van eten, neem mooie borden, drink uit mooie glazen. Ook kun je jezelf ietwat voor de gek houden door alcoholvrije dranken uit een wijnglas te drinken.

*neem bij ieder suikerrijk glas drinken, ook een glas water/ spa rood/ thee (zonder suiker). Let wel dat alocoholvrije biersoorten, ook suikerrijk zijn. Wat ik zelf wel eens doe is een half glas Radler mengen met een half glas spa rood. Spa rood heb je overigens ook met citroensmaak, extra lekker.

*eet langzaam, 30 x kauwen hoeft van mij niet, maar rustig eten zorgt ook voor meer verzadiging, leg af en toe je mes en vork even op tafel.

 

Adviezen als eten moeilijk is, bij ziekte/ therapie:

Soms is eten echt een uitdaging als je geen eetlust hebt, de geur alleen al…

*eet kleine porties, zodat je overzicht houdt en de moed hebt om er wel aan te beginnen.

*laat het eten en de ambiance er goed uit zien, dat motiveert om toch wat te proeven

*wees tevreden met alles wat wel lukt

*neem energierijke producten (veel kilocalorien), zoals:  volle producten, extra toefje slagroom, een lepeltje olie ergens bij of door

*neem eiwitrijke producten  (eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam), zoals: alle zuivel, soja, vlees, vis, kip, vegetarische producten, salades met vlees/vis/kip, noten

*koude producten gaan vaak beter, omdat het dan minder “stinkt”

*verdeel je energie goed, neem je tijd om te rusten, zodat je even gezellig bij het eten kunt zijn

 

Adviezen als je een slechte eter in huis hebt:

*dek de tafel leuk, laat hem/ haar helpen

*laat hem/ haar eigen keuzes maken

*laat hem/ haar zelf een hoeveelheid opscheppen/ drinken in doen

*zet altijd “veilige” producten op tafel, zodat er altijd iets te pakken valt wat zeker lukt

*geniet van de gezelligheid, negeer negatief gedrag rondom het eten en complimenteer positief gedrag rondom het eten.  Probeer strijd aan tafel te voorkomen, als je je zorgen maakt over de hoeveelheid voeding, maak dan van te voren afspraken wat die dag wel gegeten moet worden, maar dat hoeft niet per se aan het kerstdiner.

*het is heel verschillend of kinderen juist wel de energierijke producten lusten of niet, zet een gevarieerd aanbod op tafel of begin met de producten waar niet de voorkeur ligt en laat hem of haar een kleine hoeveelheid kiezen, zoals iedereen doet en eindig met wat zeer waarschijnlijk wel lukt.

 

En bij alles: ga geregeld even lekker naar buiten, daar knap je altijd van op🤸‍♀️🤸‍♂️

 

Hopelijk voor iedereen leuke kerstdagen, het draait toch vooral om gezelligheid, ontspanning en liefde en eten…. hoort er gewoon bij. 😉

Groetjes Sindy, diëtist.

Nieuws

 • WHO raadt zoetstoffen af

  WHO: gebruik geen zoetstoffen De WHO raadt het gebruik van zoetstoffen voo...

  Lees meer
 • Tips om weer terug te komen bij je gewenste voedingsgedrag.

  Help!  Het ging een keer wat minder goed! Heb jij ook wel eens? Je be...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Waarvoor kunt u terecht

  Waarvoor kunt u terecht

  Vragen over voeding of een voedingsadvies op maat of begeleiding als u om medische redenen uw voeding moet aanpassen

  Lees meer
 • Werkwijze

  Werkwijze

  Tijdens het eerste consult zal ik onder andere met u bespreken wat er dagelijks gegeten en gedronken wordt

  Lees meer
 • Afspraak maken

  Afspraak maken

  kunt een afspraak maken via de mail, dan kan ik u een aantal opties geven om een afspraak te maken.

  Afspraak maken
 • Sindy Davidse

  "Welke stap zet jij voor een betere voedingsgewoonte? Welkom op mijn site, met kleine stapjes, kun je veel bereiken!"

  Sindy Davidse