• Header

Is het hebben van een goede vitamine D status gunstig?

Experts adviseren vitamine D te slikken tegen Corona

Verschillende artsen en wetenschappers roepen in het Algemeen Dagblad op om extra vitamine D te slikken tegen corona. Zij stellen dat de kans op besmetting met corona daardoor kleiner wordt en de ziekte minder ernstig verloopt als je het toch krijgt.

Niet afwachten

Er zijn volgens de artsen en wetenschappers inmiddels genoeg aanwijzingen voor het gunstige effect van vitamine D. Om op wetenschappelijke onderbouwing te wachten kost te veel tijd. ‘Normaal werkt het in de geneeskunde zo dat je een stuk of twintig studies hebt, daar een meta-analyse van maakt en als het dan nog stand houdt, dan gelooft men het. Dat onderzoek duurt misschien nog wel 2 jaar en in de tussentijd gaan er wereldwijd ontzettend veel mensen dood’, aldus hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit Huub Savelkoul in het artikel in het Algemeen Dagblad (AD).

Kleine studie

De experts baseren hun mening onder meer op een Spaanse studie onder 50 mensen, waarin het effect van vitamine D op het verloop van besmetting met COVID-19 werd onderzocht. De mensen in de groep die extra vitamine D kregen, hadden een minder ernstig verloop van de ziekte en in die groep waren minder IC-opnames en minder mensen die overlijden. Ook verwijzen de experts naar andere wetenschappelijke studies die het gunstige effect van vitamine D op luchtweginfecties aantonen.

Baat het niet, dan schaadt het niet

De andere experts die zich bij de oproep in het AD aansluiten zijn hoogleraar immunologie Harry Wichers van de WUR, longarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) Leon van den Toon, Hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht Onno van Schayck en internist-endocrinoloog Renate de Jongh van het Amsterdam UMC. Ze adviseren dagelijks 20 tot 30 microgram vitamine D in te nemen. ‘Het is nog te vroeg om vitamine D toe te dienen in de behandeling, maar preventief een kleine hoeveelheid vitamine D slikken zou wel eens nuttig kunnen zijn’, aldus Van den Toon. De Jongh voegt toe: ‘Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad en is goedkoop, dus waarom niet.’

Bron: AD

In mei 2020 kwam dit bericht:

Vitamine D beschermt mogelijk tegen coronavirus

 

het liep dus ver voor op het nieuws dat nu nog meer bekrachtigd wordt:

 

Divers onderzoek laat zien dat een optimale vitamine D status mogelijk kan beschermen tegen de (gevolgen van) besmetting met het coronavirus. Het is echter nog te vroeg voor nieuwe suppletie-adviezen.

Vitamine D status

Het is al langer bekend dat vitamine D kan beschermen bij infecties van de luchtwegen. Een recente publicatie in Nutrients laat zien dat een gezonde vitamine D status helpt beschermen tegen besmetting met het griepvirus, en mogelijk ook met het coronavirus. Complicaties door het coronavirus treden vaker op bij ouderen en bij mensen met comorbiditeit, beiden risicogroepen voor een tekort aan vitamine D. De auteurs bevelen aan om vitamine D te suppleren bij deze risicogroepen en daarbij te streven naar serumwaarden van 100-150 nmol/l. Mensen die besmet zijn met het virus moeten mogelijk nog hogere doses vitamine D gebruiken. De auteurs roepen op tot het uitvoeren van randomized controlled trials om het effect van deze aanbevelingen op besmetting met het coronavirus nader te onderzoeken.

Cytokinestorm

In een ander (niet peer reviewed) onderzoek wordt een verband gelegd tussen de vitamine D status en een zogenoemde cytokinestorm: een situatie waarbij het immuunsysteem overactief reageert op een infectie zoals met het coronavirus. Mogelijk leidt de cytokinestorm tot beschadiging van de longen en acute ademhalingsklachten. Het is dan niet zozeer het virus, maar vooral de reactie van het immuunsysteem die de meeste schade aanbrengt. Vitamine D kan het immuunsysteem helpen beschermen tegen deze overactiviteit, aldus de onderzoekers.

Suppletie-adviezen opvolgen

Het onderzoek naar het verband tussen vitamine D en het coronavirus is nog te pril om conclusies te trekken. Het is zeker wel aan te raden om goed toe te zien op opvolging van de suppletie-adviezen van de Gezondheidsraad voor risicogroepen, zoals ouderen, mensen die nauwelijks buiten komen en mensen met een donkere huidskleur.

Bron: www.nieuwsvoordietisten.nl

Nieuws

  • WHO raadt zoetstoffen af

    WHO: gebruik geen zoetstoffen De WHO raadt het gebruik van zoetstoffen voo...

    Lees meer
  • Tips om weer terug te komen bij je gewenste voedingsgedrag.

    Help!  Het ging een keer wat minder goed! Heb jij ook wel eens? Je be...

    Lees meer
Meer nieuws
  • Waarvoor kunt u terecht

    Waarvoor kunt u terecht

    Vragen over voeding of een voedingsadvies op maat of begeleiding als u om medische redenen uw voeding moet aanpassen

    Lees meer
  • Werkwijze

    Werkwijze

    Tijdens het eerste consult zal ik onder andere met u bespreken wat er dagelijks gegeten en gedronken wordt

    Lees meer
  • Afspraak maken

    Afspraak maken

    kunt een afspraak maken via de mail, dan kan ik u een aantal opties geven om een afspraak te maken.

    Afspraak maken
  • Sindy Davidse

    "Welke stap zet jij voor een betere voedingsgewoonte? Welkom op mijn site, met kleine stapjes, kun je veel bereiken!"

    Sindy Davidse