• Header

Tips om weer terug te komen bij je gewenste voedingsgedrag.

Help!  Het ging een keer wat minder goed!

Heb jij ook wel eens? Je bent heel gemotiveerd, maar door drukte (er wordt (net iets te) veel van je energie gevraagd) / door stress* is het gedrag dat je graag had willen vertonen om je doel te behalen, afgelopen week niet gelukt.  Ik heb dat wel! Ook al heb ik dat zelf niet zozeer met eten (ik wil zo graag goede voeding, dat ik automatisch al minder naar slecht eten neig en het soms bewust wel doe), maar ik heb dat wel met fysieke balans bewaren of boekhouding bijhouden, afspraken nakomen, overzicht in werkzaamheden etc. Maar in feite gaat het wel over hetzelfde. Je wilt iets bereiken, je wilt er ook wel voor werken, maar soms is je energie op. Je had eigenlijk nog veel meer willen doen.  Dat frustreert en daar ga je heen. Met name in je hoofd klopt het niet meer 100% en dus laat je de teugels varen… dit kan op het gebied van voeding, in mijn geval op het gebied van bijwerken/ overzicht houden.

 

Wat ging er wel goed?

Het kan zijn dat je van de hele week, eigenlijk maar 1 dag had, dat het even niet zo lekker liep.  De andere dagen ging het prima. Kun je dan weer terug komen op het gedrag, dat je vertoonde op de dagen dat het wel goed ging? Misschien dat het de eerste dag weer even kleine stapjes zijn.  Maar als je daar weer aan kunt voldoen, geeft dat weer een goed gevoel en wordt de motivatie voor doorzetten groter. Wellicht kom je op dag 3 weer helemaal toe aan het gedrag, dat je graag wilt volhouden.

 

Waar moet je in het vervolg op letten? 

Hoe voorkom je nou die dag dat het mis gaat? Nou…. Niet. Het leven is geen geplaveid pad, dat hoeft ook niet. Blijf goed op jezelf letten. Vermoeidheid is vaak een reden, waardoor je van “je padje af gaat”. Hoe kun je vermoeidheid voorkomen? Nou… Niet, maar je kunt het wel beter in kaart brengen. Stel jezelf de volgende vragen:

Wanneer wordt ik moe?

Op welke dagen is dat?

Of vanaf welk moment van de dag?

Waarvan wordt ik moe?

Kan ik anticiperen op vermoeidheid?

Moet ik een rustige dag inlassen na een drukke dag?

Moet ik wel zoveel van mezelf verwachten op … dag van de week?

Vaak is het zo, dat je gedrag (wat je zelf graag wilt volhouden) niet lukt als je moe bent.

Als je hier wat meer grip op krijgt, zul je merken dat je beter op “je padje” zult blijven en kun je de keer dat je wel bewust wat lekkers neemt of leuke dingen gaat doen ook veel meer van genieten.

 

Genieten met maten…

Voorkom dat je in sociale situaties komt, waarbij je van jezelf je rug recht moet houden: “ ik neem geen extra’s (alcohol/ kaas/ wraps/ chips etc)”, maar dat keer op keer niet volhoudt en vervolgens ook minder gezellig bent door de interne strijd. Plan je gedrag zo, dat je makkelijk kunt functioneren in sociale omstandigheden. Dat is voor jezelf prettiger en voor de ander ook. De volgende dag? Ga je gewoon weer door met je voorgenomen “goede gedrag”.

 

Goede voeding is voldoende voeding!

Iedereen heeft een iets andere energiebehoefte. Je kunt dus niet maar zo het voedingspatroon van een ander overnemen. Er zijn wel basisregels voor voeding die voor 97% van de menigte goed zijn, zie ook Gezond en duurzaam eten met de Schijf van Vijf | Voedingscentrum. Belangrijk is regelmaat in de voeding, bij voorkeur 3 goede maaltijden en evt. 3 tussendoortjes, maar als jij geen tussendoortjes nodig hebt, hoeft dat niet per se. Zorg wel voor voldoende voeding uit alle schijven van de richtlijnen goede voeding. Die 3 grote maaltijden zijn nodig om je darmen goed te laten functioneren, een darm heeft ook een tijdje rust nodig (dus niet de hele dag door eten (tenzij je door ziekte dit niet kunt behalen). Een darm functioneert beter als er in “bulk” voeding komt. Veel mensen met darmproblemen krijgen van de huisarts makkelijk laxeermiddelen, maar niet altijd een consult bij de diëtist. Dat is jammer, want er kan veel “darm-ellende” voorkomen worden door goede voeding. In dit verhaal is met name belangrijk; door voldoende voeding, heb je voldoende energie om je gedrag goed vol te kunnen houden en alleen dan kun je op een prettige manier, doeltreffend je doel, stapje voor stapje, beter bereiken.

 

*(Stress betekent dat de draaglast groter is dan de draagkracht, soms angst)

 

Nieuws

 • Info Avond Voeding

  Info Avond over Voeding, heb ik georganiseerd om iets nieuws te doen voor mij...

  Lees meer
 • Feestdagen een uitdaging?

  8 tips over eten en drinken tijdens de feestdagen:  - Geniet erv...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Waarvoor kunt u terecht

  Waarvoor kunt u terecht

  Vragen over voeding of een voedingsadvies op maat of begeleiding als u om medische redenen uw voeding moet aanpassen

  Lees meer
 • Werkwijze

  Werkwijze

  Tijdens het eerste consult zal ik onder andere met u bespreken wat er dagelijks gegeten en gedronken wordt

  Lees meer
 • Afspraak maken

  Afspraak maken

  kunt een afspraak maken via de mail, dan kan ik u een aantal opties geven om een afspraak te maken.

  Afspraak maken
 • Sindy Davidse

  "Kan ik je helpen om kleine verbeterstappen te maken op het gebied van voeding? Op deze site info voor de mogelijkheden!"

  Sindy Davidse