• Header

Goede voeding voor jou en voor een gezonde planeet!

Nieuw EAT-Lancet rapport over duurzame voeding

Dagelijks 300 gram groente en 200 gram fruit. En wekelijks 525 gram peulvruchten, 210 gram vis, 210 gram wit vlees, 105 gram rood vlees en 2 eieren. Dat zijn enkele adviezen uit het nieuwe “Planetary Health Diet” van de EAT-Lancet commissie. 

Leefbare planeet 

Een internationaal team van meer dan 60 onderzoekers, waaronder wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR), waarschuwt dat mondiale voedselsystemen de belangrijkste planetaire grenzen blijven overschrijden en dat een duurzame en rechtvaardige omslag dringend nodig is. Het nieuwe EAT-Lancet Commission rapport “Healthy, Sustainable, and Just Food Systems” biedt een wetenschappelijk onderbouwd pad naar gezonde voeding en een leefbare planeet. 

Ongelijk verdeeld 

De analyse laat zien dat voedselsystemen verantwoordelijk zijn voor circa 30 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en de grootste bijdrage leveren aan de overschrijding van 5 planetaire grenzen. Wereldwijd veroorzaken 30 procent van de rijkste mensen, 70 procent van de milieuproblemen, zo blijkt uit het rapport.

Planetary Health Diet

Een verschuiving naar het Planetary Health Diet kan jaarlijks maximaal zo’n 15 miljoen vroegtijdige sterfgevallen voorkomen. De nadruk ligt hierbij op een overwegend plantaardig voedingspatroon, aangevuld met beperkte hoeveelheden dierlijke producten, weinig toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Naast gezondheidswinst kan een mondiale transitie naar dergelijke eetpatronen de uitstoot uit voedselsystemen meer dan halveren en bijdragen aan herstel van ecosystemen.  

Aanbevelingen voor gezonde volwassenen 

Plantaardige voedingsmiddelen (per dag, met tussen haakjes de aanbevolen range) 

  • 300 g groente (200-600 g) 
  • 210 g volkoren granen (20-50 energieprocent) 
  • 200 g fruit (100-300 g) 
  • 75 g peulvruchten (0-150 g) 
  • 50 g noten en pinda’s (0-75 g) 
  • 50 g aardappelen, andere knollen en wortels (0-100) 
  • 40 g plantaardige olie met onverzadigde vetzuren (20-80 g) 
  • 30 g vrije suikers (0-30 g) 
  • 6 g palm- of kokosolie (0-8 g) 

 Dierlijke voedingsmiddelen (per dag, met tussen haakjes de aanbevolen range)

  • 250 g melkproducten (0-500 g) 
  • 30 g vis, schaal- en schelpdieren (0-100 g) 
  • 30 g kip en ander gevogelte (0-60 g) 
  • 15 g ei (0-25 g) 
  • 15 g rood vlees (rund, varken, lam) (0-30 g) 
  • 5 g boter (0-10 g) 

Bron: The Lancet en Wageningen University & Research 

Nieuws voor diëtisten.

Nieuws

  • Goede voeding voor jou en voor een gezonde planeet!

    Nieuw EAT-Lancet rapport over duurzame voeding Dagelijks 300 gram groe...

    Lees meer
  • Herken jij ondervoeding?

    Het is de week van de ondervoeding!     Als di&eum...

    Lees meer
Meer nieuws
  • Waarvoor kunt u terecht

    Waarvoor kunt u terecht

    Vragen over voeding of een voedingsadvies op maat of begeleiding als u om medische redenen uw voeding moet aanpassen

    Lees meer
  • Werkwijze

    Werkwijze

    Tijdens het eerste consult zal ik onder andere met u bespreken wat er dagelijks gegeten en gedronken wordt

    Lees meer
  • Afspraak maken

    Afspraak maken

    kunt een afspraak maken via de mail, dan kan ik u een aantal opties geven om een afspraak te maken.

    Afspraak maken
  • Sindy Davidse

    "Kan ik je helpen met voeding? Maak een afspraak via de app of de mail. Tevens een hele fijne St KLaas tijd gewenst deze week."

    Sindy Davidse