Waarvoor kunt u terecht
Vragen over voeding of een voedingsadvies op maat of begeleiding als u om medische redenen uw voeding moet aanpassen
Lees meerNa mijn afstuderen was het heel lastig om een baan te vinden. Het is een echt vrouwenberoep (toen kon je dat nog goed hardop zeggen..(),) dus veel parttime banen en als starter op de arbeidsmarkt is het dan lastig om een volle week werken bij elkaar te sprokkelen. Zelfs voor de parttime banen was veel concurrentie, je had echt geluk en een heel goed gesprek nodig bij het solliciteren.
Uiteindelijk werkte ik gelijktijdig in 2 ziekenhuizen en als invaller bij de thuiszorg (toen de diëtisten ook nog onder de thuiszorg vielen). Wat zwaar was dat! Verschillende werkwijzen, verschillende onderwerpen en je komt net van school, dus je hebt nog maar een dun laagje kennis en vaardigheden op het gebied van diëtetiek.
In het ziekenhuis van Hengelo Overijssel had ik het geluk al op veel verschillende afdelingen te mogen werken; van de kinderafdeling tot de IC. Zij waren in die tijd al ver op het gebied van diëtetiek. Ook darmfalen, oncologie, Coeliakie, kinderdiabetes poli etc mocht ik draaien. Als ik terug kijk, was dat heel bijzonder. Omdat de uren per week wisselden was ik naast dit geheel ook nog maar een eigen praktijk gestart.. Mijn ouders hadden een kamertje voor mij ter beschikking gesteld van waaruit ik praktijk mocht houden. In die tijd werden de consulten van zelfstandig ditisten niet vergoed en de consulten in de eerste lijn (verwezen via de huisarts) van dietisten die werkzaam waren voor een thuiszorg werden wel vergoed! Toch liep ook mijn mini praktijk wel! Er was 1 huisarts in Zutphen die zijn clienten verwees naar zelfstandig diëtisten, wat een geluk dat hij vertrouwen had in mij.
In korte tijd had ik dus heel veel ervaring op heel veel verschillende onderwerpen en heb ik met veel verschillende dietisten mee mogen kijken en zij met mij.
Na 2 jaar van hot naar her vliegen, met meerdere parttime banen maak je makkelijk 36 uren per week maar was het ook heel onrustig. Op zich past dat wel bij mij, maar te onrustig is voor niemand goed! Er kwam een baan vrij in het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk, ben ik daar naartoe verhuisd om een baan op 1 plek te hebben. Ik heb alle andere functies en eigen praktijk opgezegd, omdat het zo vechten was voor voldoende inkomen. Net toen ik besloot te stoppen, werd er door de verzekeraars besloten, dat alle dietetiek in de eerste lijn vergoed zou worden…. Shit! Dat was een hele andere uitgangspositie…
In Harderwijk kreeg ik nog de aanbieding om een deel van iemands praktijk over te nemen, maar dat wilde ik even niet. Niet meer meerdere banan.. maar goed ik had in het ziekenhuis ook maar 24 uur per week. Na een half jaar ging ik toch weer invallen voor de thuiszorg, maar alleen als het goed te combineren was met het ziekenhuis. Op zich vond ik dat heel leuk, later besloot de thuiszorg de dietetiek af te stoten en moesten deze diëtisten een zelfstandige praktijk op gaan zetten.
In het St Jansdal heb ik een paar jaar vele uren per week gewerkt, maar daar werd ik helemaal niet gelukkig van, dezelfde mensen (klein team), dezelfde afdelingen (ook al liep ik wel door het hele ziekenhuis, wat wel gaaf was), dezelfde clubjes… In 2006 besloot ik met Rudy samen te gaan wonen en m’n baan in Hwijk te behouden, maar dan voor 3 dagen per week. Het op en neer reizen was natuurlijk wat zwaarder, maar ik knapte helemaal op van minder hetzelfde doen. Daarnaast had ik nog wat uren over en minder geld, dus in jan. 2007 ben ik Vitalia gestart, mijn eigen praktijk, zodat ik op uren kon werken, wat mij uit kwam. Ik had een vliegende start, wat gaaf, ik begeleidde veel groepen met het doel gewicht te verliezen. Ik noemde het een afslankcursus, zo was het ook, maar ook toen hield ik me aan de richtlijnen goede voeding, de allereerste les die ik gaf was over de vicieuze cirkel van het lijnen.. zo is het tegenwoordig nog!
Lang verhaal kort (..):
Ik werk nog 20 uur per week in Hwijk op de meest gave afdelingen die er zijn (alle chirurgie- het mooite is: gastro- intestinaal, dus maag en darmen; mdl; ic; gynaecologie; kinderafdeling,urologie, orthopedie en neurologie). De ene week reis ik 3 dagen die kant op, de andere week maar 2 dagen. Het past helemaal bij mijn behoefte aan variatie in dagen, soort werk en mensen.
En werk ik tussen de 10 en 15 uren per week in en aan mijn praktijk. Ik ben lang zoekende geweest hoe ik dit wilde opzetten, ik hoef geen veel te drukke praktijk. Ik wil tijd besteden aan de mensen die mij om advies vragen. Ik wil dat mensen hun verhaal kunnen doen en ik met passende adviezen kan komen. Gelukkig komen er steeds meer uiteenlopende vragen over voeding. Mensen met klachten van de darmen tot veranderen van leefstijl. Hoe lastiger de vraag, hoe liever het mij is. Ook begeleiding van sondevoeding thuis bijvoorbeeld zou ik graag doen, de vraag naar deze zorg is voor mij nog te laag, hopelijk in de toekomst! Recent worden er ook kinderen of adolecenten verwezen met buikklachten en overgewicht of buikklachten en ondergewicht; heel fijn dat er vertrouwen is in de zorg van de diëtist.
Nog even wat verschillen tussen toen en nu:
Van:
Voeding bij diabetes met pillen en of insuline; hoogstens 4 x spuiten schema
Naar:
Voeding bij diabetes met insulinepomp, berekenen van koolhydraat- en insuline ratio
Van:
Voeding na galsteen operatie (tijdelijk wat vetarmer eten) of voeding opbouwen na darmoperatie (mensen mochten 3 weken nauwelijks wat eten/ vloeibare voeding )
Naar:
Voeding na gecompiceerde galblaas operatie met ontstekingen in het hele buikgebied, waarbij nog drains lopen, mensen ondervoed zijn geraakt. Na een darmoperatie zijn mensen vaak of snel weg (de avond van de operatie mag er weer normaal gegeten worden) of ontstaat er nog een abces, is er een stoma aangelegd of is er een 4 kwadranten buikvlies ontsteking ontstaan en is er een hevel nodig voor de afloop van braaksel, een sonde voor voeding in de 12 vingerige darm en loopt er nog een voeding die rechtstreeks in het bloedvat komt.
Van:
Voeding bij hoog cholesterol / hoge bloeddruk (vet- en zoutarm)
Naar:
Voeding bij hart- en vaatziekten, waarbij niet alleen het cholestrol van belang is, maar ook voldoende van de juiste vetten, vezels, optimale hoeveelheid zout, mineralen die de tegenhanger van zout (natrium) zijn etc.
Van:
Uberhaupt niet op de ic komen
Naar:
Meedenken in het voedingsbeleid en de soorten, hoeveelheid en timing van de voeding bepalen
Van:
Leuren om werk, pionieren, voorlichting geven over het belang van voeding
Naar:
Afstoten van werk, specialiseren, op consultaanvraag werken, maar ook zonder verwijzing mogen werken
Van:
De arts zo min mogelijk willen storen
Naar:
Aanvullende vragen stellen aan de arts, meedenken, voorstellen doen over de soort en de timing van voeding
Ik kan nog wel even doorgaan!
Kortom; het beroep is er alleen maar leuker op geworden!
Tips:
Overgewicht
Van: minder eten, al is het maar iets minder, eerder werd 500 kcal onder je behoefte aangegeven om goed gewicht te kunnen verliezen en veel bewegen
Naar: goed eten, hoe kom je de dag door, wat zijn je klachten precies (eetgedrag/ lichamelijke klachten) en hoe gelukkig ben je en kun je een deel van je gewicht/ hoe je eruit ziet ook accepteren?
Diabetes
Van: verdeel de koolhydraten goed over de dag, neem zo min mogelijk suiker in dranken, zoetjes kunnen onbeperkt, als je insuline spuit moet je eten
Naar: eet koolhydraten in volkorenvorm, haal pieken uit je voeding, eet naar behoefte pas je insuline daarop aan, neem voldoende eiwit en vet, als je eet moet je insuline spuiten
Sport
Van: bereken je voeding, meet je vocht verlies, eiwit niet te hoog
Naar: op zich hetzelfde uitgangspunt, beoordeel je voeding ook naar je gewichtsverloop en kracht opbouw gebruik je de juiste hoeveelheid voeding? Eiwitten hoger dan voorheen, er is veel keuze aan supplementen; toch is het de vraag of je het nodig hebt.
Na mijn afstuderen was het heel lastig om een baan te vinden. Het is een echt...
Lees meer9-6-2025 Mijn Elfstedentocht avontuur: &nbs...
Lees meer