Waarvoor kunt u terecht
Vragen over voeding of een voedingsadvies op maat of begeleiding als u om medische redenen uw voeding moet aanpassen
Lees meerNieuw EAT-Lancet rapport over duurzame voeding

Dagelijks 300 gram groente en 200 gram fruit. En wekelijks 525 gram peulvruchten, 210 gram vis, 210 gram wit vlees, 105 gram rood vlees en 2 eieren. Dat zijn enkele adviezen uit het nieuwe “Planetary Health Diet” van de EAT-Lancet commissie.
Leefbare planeet
Een internationaal team van meer dan 60 onderzoekers, waaronder wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR), waarschuwt dat mondiale voedselsystemen de belangrijkste planetaire grenzen blijven overschrijden en dat een duurzame en rechtvaardige omslag dringend nodig is. Het nieuwe EAT-Lancet Commission rapport “Healthy, Sustainable, and Just Food Systems” biedt een wetenschappelijk onderbouwd pad naar gezonde voeding en een leefbare planeet.
Ongelijk verdeeld
De analyse laat zien dat voedselsystemen verantwoordelijk zijn voor circa 30 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en de grootste bijdrage leveren aan de overschrijding van 5 planetaire grenzen. Wereldwijd veroorzaken 30 procent van de rijkste mensen, 70 procent van de milieuproblemen, zo blijkt uit het rapport.
Planetary Health Diet
Een verschuiving naar het Planetary Health Diet kan jaarlijks maximaal zo’n 15 miljoen vroegtijdige sterfgevallen voorkomen. De nadruk ligt hierbij op een overwegend plantaardig voedingspatroon, aangevuld met beperkte hoeveelheden dierlijke producten, weinig toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Naast gezondheidswinst kan een mondiale transitie naar dergelijke eetpatronen de uitstoot uit voedselsystemen meer dan halveren en bijdragen aan herstel van ecosystemen.
Aanbevelingen voor gezonde volwassenen
Plantaardige voedingsmiddelen (per dag, met tussen haakjes de aanbevolen range)
Dierlijke voedingsmiddelen (per dag, met tussen haakjes de aanbevolen range)
Bron: The Lancet en Wageningen University & Research
Nieuws voor diëtisten.
Nieuw EAT-Lancet rapport over duurzame voeding Dagelijks 300 gram groe...
Lees meerHet is de week van de ondervoeding! Als di&eum...
Lees meer