• Header

Feestdagen een uitdaging?

8 tips over eten en drinken tijdens de feestdagen: 

- Geniet ervan; voor veel mensen kan het wat (of heel veel) stress opleveren, waarbij alle voornemens nog kort voor het nieuwe jaar overboord gegooid worden, maar geniet van het samen zijn, relax en eet en drink er gezellig bij. Als je geen voornemens hebt  over wat je allemaal niet mag hebben, is de drang om het juist wel te pakken veel minder. Daardoor eet je wellicht juist minder.                                                                                                                          

- Eet veel groen! En daarmee bedoel ik eigenlijk groenten; dus ook de kleuren rood, geel, paars, wit, oranje, etc. Dit kun je onbeperkt doen, het liefst vers, maar ook uit pot of blik is prima. Hoe meer je hiervan gebruikt, hoe minder je neigt naar alle extra’s en hoe fitter je je voelt en dat is juist in zo’n gezellige periode natuurlijk heel fijn.                                                                                                                                                                                                      

- Blijf in beweging. Dit kan op heel veel manieren. Je kunt je sport blijven uitoefenen, maar als dat er even niet is, kun je natuurlijk ook zelf gaan wandelen, fietsen, hardlopen, zwemmen. Ook  hier kun je wat gezelligs van maken; een speurtocht met de familie net voor het eten of even gezellig met z’n allen naar het bos. Zit dat er allemaal  niet in en of heb je hier helemaal geen tijd voor, dan kun je natuurlijk ook kleine stapjes nemen als: elke uur (op je werk of thuis) even wat gaan halen; kan water zijn, koffie, spullen die jij of anderen nodig hebben.

- Let op de hoeveelheid koffie. Het is heel verleidelijk om steeds weer koffie te drinken, maar je kunt er ook juist heel onrustig van worden of er juist een lage bloedsuiker van krijgen en daardoor meer neigen naar lekkere snacks om meer energie te krijgen. Drink wat meer thee, dat heeft niet alleen veel minder cafeïne, het levert ook nog eens gunstige flavonoïden die gunstig zijn tegen hart- en vaatziekten.

- Neem volkoren! Alles helpt, volkoren brood, volkoren pasta, volkoren beschuit, volkoren toost, volkoren soepstengel, volkoren ontbijtkoek, etc. Dit vult beter, heeft meer voedingswaarde, zorgt voor goede stoelgang, binding van cholesterol, voorkomt een snelle bloedsuiker stijging etc.

- Eet met mes en vork, dit zorgt ervoor dat je rustiger aan eet. Vaak ga je dan ook minder eten in hoeveelheid. Het is niet de bedoeling dat je te weinig eet, maar wel dat je je door de snelheid niet overeet.

- Let op alcohol. Dit is vergif voor het lichaam, dus nooit goed om veel van te gebruiken.

 * Mix je alcohol houdende drankje met een alcoholvrije soort: dit kan heel goed bij Radler of bokbier of Liefmans of gewoon bier oid.  Ook bij wijn kan dat heel goed. Op deze manier kun je wel 3 rondes doen met uiteindelijk 1 x een alcoholische drank.                         

* Stel het nog even uit. Begin met alcholvrije varianten, de eerste rondes gaan vaak het snelst, daarna wordt er minder drinken gehaald of gaat het tempo iets omlaag.                                                                                                                                                                                                                                                                                     

* Drink alcoholvrije soorten tussendoor. Je kunt natuurlijk ook even een ronde overslaan en tussendoor water, spa rood, of alcoholvrije soort nemen, dit zal je de volgende dag ook veel ellende schelen.                                                                                                                                                                                                                     

* Drink langzaam en of neem halve glazen. Langzaam drinken van een drankje dat heet of heel koud moet zijn is natuurlijk niet ideaal, dan vergaat het genot ervan, neem dan een half glas, zodat je het drankje wel in de juiste vorm krijgt, maar dat de hoeveelheid wat beperkt wordt.                                           

- Neem halve porties. Als de hele tafel vol met heerlijke gerechten staat om te eten en of drinken, ga voor halve porties, proef goed en geniet ervan, dat levert veel meer op dan je in notime vol eten en vervolgens in een energiedip komen en het helemaal niet meer zo leuk te vinden.                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Het allerbelangrijkste: Blijf positief! Als iets even tegen zit, draai het in je hoofd naar het positieve. Alles is wel te relativeren en lach erom, maak er wat van, ook deze periode is zo weer voorbij.

 

Ik wens jullie hele fijne feestdagen en voorspoedig en gelukkig 2024!!

 

Nieuws

 • Info Avond Voeding

  Info Avond over Voeding, heb ik georganiseerd om iets nieuws te doen voor mij...

  Lees meer
 • Feestdagen een uitdaging?

  8 tips over eten en drinken tijdens de feestdagen:  - Geniet erv...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Waarvoor kunt u terecht

  Waarvoor kunt u terecht

  Vragen over voeding of een voedingsadvies op maat of begeleiding als u om medische redenen uw voeding moet aanpassen

  Lees meer
 • Werkwijze

  Werkwijze

  Tijdens het eerste consult zal ik onder andere met u bespreken wat er dagelijks gegeten en gedronken wordt

  Lees meer
 • Afspraak maken

  Afspraak maken

  kunt een afspraak maken via de mail, dan kan ik u een aantal opties geven om een afspraak te maken.

  Afspraak maken
 • Sindy Davidse

  "Kan ik je helpen om kleine verbeterstappen te maken op het gebied van voeding? Op deze site info voor de mogelijkheden!"

  Sindy Davidse