• Header

Wat kan ik het beste eten, mocht ik getroffen worden door Covid-19?

Voedingsadvies bij Corona,

Tjonge; een half jaar geleden hadden we nog nooit gehoord van Corona of Covid-19….nu zijn er velen ziek over de hele wereld nog wel. Ondanks dat we veel nog niet weten over dit virus, komen er wel steeds meer ervaringen die gedeeld kunnen worden. Zo ook de voeding.

Mocht u getroffen worden door dit virus, dan zijn algehele zwakte, misselijkheid, braken en diarree symptomen waarbij ook vocht en voeding erg belangrijk zijn.

*Eet en drink vaker op de dag kleine hoeveelheden.

*Vocht: streef naar in ieder geval 1,5 Liter of meer ; alles telt mee, dus niet alleen water, maar ook sap, soep, zuivel,ranja, koffie (als u dat dan nog lust) en thee. Bij (veel) vocht verlies is het verstandig om bouillon of soep te nemen. In de vorm van soep lukt het waarschijnlijk beter om voldoende vlees, groenten en zetmeel binnen te krijgen. Een soep van erwten, (buine) bonen en of linzen is heel voedzaam.

*Probeer zo goed mogelijk te blijven eten; als vast voedsel moeizamer wordt, neem dan meer vloeibare producten; zoals melk/pap/ vla/ (vruchten) kwark/ yoghurt, bij voorkeur met wat granen erbij in, zoals Brinta, muesli/ meer granen pap ed.

*Probeer fruit te eten, maar mocht dit niet lukken neem dan (vers) sap, smoothie, moes en of blikfruit.

*Probeer vlees te eten, maar lukt dat niet, probeer dan wel vleeswaren, kaas, ei of peulvruchten te gebruiken. Vaak gaat koud vlees beter, zoals afgekoelde gehaktballetjes, slaatje (met vlees), ed.

Bent u vegetarisch; probeer de vleesvervangers te gebruiken, mits ze zijn verrijkt met B12 en ijzer.

*Brood: probeer dit te blijven eten, evt. van volkoren soorten naar witte. Maak het uzelf niet te moeilijk; broodjes, bolletjes, tosti, krentenbrood; alles is goed.

*Gebruik een multivitaminesupplement (A tot Z) met max 100% ADH, dit alleen in de periode van ziek zijn. Vitamine C kan ook zeker van waarde zijn, gebruik geen hooggedoseerde bruis tablet, maar liever de kleine pilletjes met 50 -70 mg vit. C per stuk. Neem er een aantal over de dag verdeeld (in 1 keer wordt het toch niet allemaal opgenomen) en niet meer dan 4-5 stuks. Zowel de voeding (ook al is het minder), als het multivitaminesupplement bevat ook al vit. C. Vooralsnog is er geen aanleiding om erg hoge doseringen te gebruiken. Gebruik vitamine C als supplement alleen tijdens het ziek zijn.

*Gaat het alleen om vloeibaar eten te gebruiken: vraag bij de huisarts om een verwijzing naar de dietist, dietetiek is basiszorg. De dietist kan dan voor u een passend supplement aanvragen zoals drinkvoeding, om voeding aan te vullen of te vervangen of energie- en of eiwitverrijkte poeder/ siroop om de voeding te verrijken. De dietist zal altijd samen met u tot de meest (bij u) passende oplossing komen. 

Hou de site van het RIVM in de gaten. 

Andere links: www.mlds.nl/coronavirus en spijsverteringsziekten, www.stuurgroepondervoeding.nl, www.goedgevoedouderworden.nl (mate van ondervoeding) 

 

Nieuws

 • WHO raadt zoetstoffen af

  WHO: gebruik geen zoetstoffen De WHO raadt het gebruik van zoetstoffen voo...

  Lees meer
 • Tips om weer terug te komen bij je gewenste voedingsgedrag.

  Help!  Het ging een keer wat minder goed! Heb jij ook wel eens? Je be...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Waarvoor kunt u terecht

  Waarvoor kunt u terecht

  Vragen over voeding of een voedingsadvies op maat of begeleiding als u om medische redenen uw voeding moet aanpassen

  Lees meer
 • Werkwijze

  Werkwijze

  Tijdens het eerste consult zal ik onder andere met u bespreken wat er dagelijks gegeten en gedronken wordt

  Lees meer
 • Afspraak maken

  Afspraak maken

  kunt een afspraak maken via de mail, dan kan ik u een aantal opties geven om een afspraak te maken.

  Afspraak maken
 • Sindy Davidse

  "Welke stap zet jij voor een betere voedingsgewoonte? Welkom op mijn site, met kleine stapjes, kun je veel bereiken!"

  Sindy Davidse